R.I.P. RUT

rip rut 1020Albert Herranz, setembre de 2014
Sempre havia cregut en el destí. Cadascú estava predestinat i les seves accions havien estat ja brodades al tapís de la vida pels estels, que silenciosos contemplaven a les persones. Procurava atendre les indicacions dels horòscops als diaris, els manaments de les cartes del tarot que cada setmana li tirava sobre una taula de fusta obscura del nord la gitana del carrer Pursiana. No menyspreava cap de les antigues formes d’atalaiar el futur. Sabia que els designis dels déus estaven ja gravats en l’eternitat i que l’única missió que tenia al món era trobar la pedra de Rosetta amb la qual desxifrar quin era el seu devenir.
Com el caçador que cerca les empremtes de la seva presa sobre el sòl, amb la mateixa decisió que l’aigua cerca el seu curs a la primavera, els seus ulls resseguien el pany que cubria la faç dels deus buscant trobar una esgarrinxada per esbrinar el demà. Així que ella cercava qualsevol indici, indicació i procurava obeïr-la. Els grecs ja havien explicat prou als seus mites què passava amb el que s’enfrontava al seu fat amb la intenció de modificar-lo.
Així que quan veure el rètol a l’estació del metro sabia que tot s’havia acabat. De sobte, sense haver-ne tengut una premolició del que passaria. El missatge era ben explícit. «Tard o prest tot s’acaba» va pensar quan va botar davant del tren que entrava en l’estació aquell dilluns a les 8,30 del matí.

Nota: RUT són les sigles de Rengörning Underhåll och Tvätt. RUT és un descompte fiscal per als que contracten persones per a realitzar les feines de la casa. Va ser introduït per la dreta sueca en 2007. El cartell és de les eleccions sueques de 2014 i correspon al partit Moderaterna, la dreta.